maandag 16 juni 2014

verslag rondje Denemarken in tekst en foto

voor vertrek naar Denemarken, zijden veel mensen dat Denemarken  maar een saaie bedoeling zou zijn.
 nou wij / ik ( ben )  zijn tot de conclusie gekomen dat deze mensen
het land niet via de snelweg en/of auto moeten gaan bekijken, maar per fiets en of de benenwegen.
het is namelijk een super mooi land. de verschillen zij erg groot op relatieve kleine afstanden.
zo is de oost zijde van het land heuvelachtig met her den der enorme steile hellingen die je nauwelijks fietsend kunnen nemen, om de ketting niet op het spel te zetten heb ik ook lekker gaan lopen en duwen .
ik heb dit  gedaan met mijn normale schoenen, met als gevolg dat deze zolen naar de kloten zijn, dus kan weer nieuwe gaan halen.. heb ze pas, dus dit is best balen. a fine, accepteren is het tover woord.

aan de westzijde van het land, is het landschap weer compleet anders. alsof je in een ander Denemarken  rijd. het lijkt erg veel op Zeeland zoals we dit in Nederland kennen. veel vlakker en beter te fietsen dus.
johann fiets stoïcijns door Elmi neemt de Benenwagen

met de velomobiel is het aangeraden om de fiets routes zowel lokaal als landelijk te meiden...
wand 99% van dit zijn grevelpaden. echt vervelend als het hier niet van houd.
nu hadden Gerrit en ondergetekend, natuurlijk de aanhanger mee, dus dit maakte het
dubbel vervelend. maar ook als je de gewone wegen rijd stopt het asfalt uit het niets en gaat over op een grindbak. en dit gaat gerust 5 kilometer dor tot je weer asfalt hebt, als of het bij het aanleggen het asfalt op was, erg stom.

de dorpen zijn in Denemarken wel weer super saai dit lijkt erg veel op Duitsland.
rustig en Grouw en grijs. het straalt niet veel leven uit. maar de steden zijn daarentegen wel weer gezellig druk de mensen zijn hier veelal vrolijker en er gebeurt meer.


het weer was ook erg goed. volgens Wikipedia is het een fris land,
wand het schijnt een zeeklimaat te hebben. wij hebben gelukkig lekker weer gehad, en aangename temperaturen alleen de laatste 1,5 dag in het Deense gebeuren van onze tour  hebben wij regen gehad. de laatste dag vooral snachts erg veel regen en smorgen ook. en dit met windkracht zes er bij. en natuurlijk hadden wij tegen wind. maar goddank werd het in de loop van de middag zonniger.

de fietsen hebben het wel erg zwaar gehad. vooral in Denemarken gingen er veel kettingen naar de tandbladen lopen. maar nu kan de manier van schakelen ook een oorzaak bieden zo luide de mening van johann. gelukkig voor mij op drie lekke banden geen problemen mogen ondervinden.
2x lek aanhanger en 1x achterband .

door het matige wegdek soms hoorde je de fiets vaker rammelen. ik vond het
irritant als er weer eens een poging gedaan werd dit te verhelpen.... mijn groene komkommer rammelt al zo lang op vele plekken , ik vind het zelf niet zo erg. maarja niet iedereen is gelijk aan elkaar.... dus een accepteer momentje.

zoals in het eerste post melde ik al dat Rob en zijn ambu het wel heel bont hadden gemaakt.
na dat hij  met heel veel geluk heeft gehad na het stuk gaan van zijn achter-as is het daarbij gebleven voor onze opa.hij heeft één keer onderweg de asmoer nog eens vast gedraaid maar veder gen grote toestanden, op een enkele afgelopen ketting na dan.

Elmi kreeg later te maken met een oud euvel.... namelijk: haar achterwiel zat er scheef in, en zij was al een paar keer mee terug  geweest naar Dronten. maar het probleem bleef parten spelen. op een van de 2 regendagen die wij hadden mogen ontvangen werd het even heel spanend... elmi had dr wiel helemaal een bepaalde kant op gespaakt zodat deze niet meer zo veel ging aanlopen. maar na een lekke achterband moest zij de brug losmaken wand anders kon de band niet vervangen worden, maar hiervoor kon ze het wiel niet meer goed vast zetten gelukkig heeft zij met een spanband om de brug hen gewon veder kunnen rijden.
op de een na laatste dag van onze gezamenlijke tocht zijn wij niet naar de Afsluitdijk gereden maar nar benden gereden, en op een uur van Dronten op een pracht natuur camping meer gestreken. om de volgende dag Elmi de gelegenheid te geven naar velomobiel.nl te fietsen.

de camping plaatsen waren zeer variërend.
op het ene moment stonden wij op een stoppelveld en andere moment op een naturistencamping ...
elke dag was het weer een verrassing waar de tenten opgezet gingen woorden.
gelukkig had ik mijn laptop mee genomen... wand 150 kilometer per dag fietsen in comby
met uurtje per dag picknicken boodschappen doen, tentje op zetten, koken enz was voor sommigen een beetje te veel van het goeie, dus is op de rustdag de route schema aangepast. ook waren wij veel tijd verloren aan al dat pruts aan ambuquest... dus uiteindelijk een wijs besluit van beekie....


ik heb erg genoten van de trip die wij hebben gereden. soms had ik van die momenten van
wtf wat doe ik hier maar dat was vaak zo weer vertrokken dat buitje....


de drie weken zijn erg snel voorbij gegaan, dit is natuurlijk mede dor het mooie veelal zonnige week type dat wij mochten hebben en van genieten..

voor het soort digitaal dagboek van onze trip klik dan op de deze weblink

klik here....

ps als je op foto details dan zie je bij sommige foto's de plek waar deze gemaakt is...
niet bij alle foto's is dit vast gelegd


houdoooo en tot de volgende keer

5 opmerkingen:

 1. Hoi Marcel, ik heb het je toch gezegd? Die komkommer is gewoon Denemarken bestendig kwestie van goed onderhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marcel, petje af hoor! Voor jullie allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marcel,

  Mooi verslag! Leuk beschreven en mooie foto's van onderweg, en vooral de actiefoto's van de diverse reparaties zijn leuk om te zien. Heb het er nog even met Johann over gehad, de aflopende kettingen en schakelfoutjes......... Het is ook volgens mij een questie van schakelen met beleid, anders gaat het fout. Ook ik had dat in het begin, het leert snel want vieze handen van het weer omleggen van de ketting ben je vlug beu!
  Mooi reis hebben jullie gehad, nu alleen de volgende keer gewoon met Johann meerijden jullie! ☺


  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. er zijn ook mensen die werken adri :P

   ik heb er wel over na gedagt ( voor vertrek naar denmark om een keer met de auto en fiets op dak naar Noorwegen te komen ff weekie rond rijden en dan zelf terug te fietsen naar huis.... ff rondje met adri doen meteen... maar ben niet echt een berg geit en als ik die verhalen van johann zo lees.... weet ik dit niet meer zo heel zeker.....

   Verwijderen
  2. Hoi Marcel,

   Werken?? Ja, dat doe ik hier ook, tussen het fietsen in dan. Nuttige bezigheid omdat het voor geld in het laatje zorgt, verder gaat er wel veel vrije tijd in zitten helaas.........☺
   Die verhalen van Johann zijn inderdaad horrorstory's voor jullie "plattelanders", jullie hebben het in Denemarken al redelijk voor de kiezen gehad als ik het zo lees, en hoorde van Johann!
   Als je komt ben je uiteraard welkom, en kunnen we samen ook een stukje fietsen.......Als ik niet moet werken.......

   Groeten, Adri.

   Verwijderen